بازار مشتقه نوعی از قرارداد مالی است که ارزش آن به یک دارایی اساسی وابسته است. یک قرارداد مشتقه بین دو یا چند طرف تنظیم می شود که می تواند در بورس یا خارج از بورس (OTC) معامله شود. از این قراردادها می توان برای تجارت هر تعداد دارایی استفاده کرد. قیمت های مشتقات از نوسانات دارایی ها به دست می آید، اوراق مالی معمولاً برای دسترسی به بازارهای خاص استفاده می شود و ممکن است برای محافظت در برابر ریسک نیز معامله شود. از بازار مشتقات می توان برای کاهش ریسک (هج) یا به عهده گرفتن ریسک (مدیریت ریسک) استفاده کرد.

بازار مشتقه چیست؟

بازار مشتقه نوعی اوراق مالی پیچیده است که بین دو یا چند طرف تنظیم می شود. معامله گران از مشتقات برای دسترسی به بازارهای خاص و تجارت دارایی های مختلف استفاده می کنند. رایج‌ترین دارایی‌های زیربنایی برای مشتقات سهام، اوراق قرضه، کالاها، ارزها، نرخ بهره و شاخص‌های بازار هستند. ارزش قرارداد نیز به تغییرات در قیمت دارایی پایه بستگی دارد.

از بازار مشتقه می توان برای پوشش یک موقعیت، گمانه زنی در مورد حرکت جهت دار یک دارایی اساسی یا دادن اهرم به دارایی ها استفاده کرد. این دارایی ها معمولاً در بورس یا فرابورس معامله می شوند و از طریق کارگزاری ها خریداری می شوند. بورس کالای شیکاگو (CME) یکی از بزرگترین بورس های مشتقه در جهان است که قرارداد CFD نیز دارد.

بازار مشتقه چیست؟

مهم است که به خاطر داشته باشید که وقتی شرکت ها پوشش ریسک می دهند، در مورد قیمت کالا سفته بازی نمی کنند. در عوض، پوشش ریسک صرفاً راهی برای مدیریت ریسک برای هر طرف است. هر یک از طرفین سود یا حاشیه خود را در قیمت تعبیه کرده است، و پوشش به محافظت از آن سودها در برابر حذف شدن توسط تغییرات بازار در قیمت کالا کمک می کند.

اوراق مشتقه معامله شده در فرابورس عموماً احتمال بیشتری برای ریسک طرف مقابل دارند، که خطر نکول یکی از طرفین درگیر در معامله است. این قراردادها بین دو طرف خصوصی معامله می شود و مقرراتی ندارند. برای محافظت از این ریسک، سرمایه‌گذار می‌تواند یک مشتق ارز خریداری کند تا نرخ ارز مشخصی را قفل کند. مشتقه هایی که می توانند برای محافظت از این نوع ریسک استفاده شوند شامل معاملات آتی ارز و سوآپ ارز هستند.

نحوه معامله در بازار مشتقه

آشنا بودن با ریسک ها و مزایای مرتبط با این سرمایه گذاری ها ضروری است. راه های مختلفی وجود دارد که سرمایه گذاران می توانند در بازارهای مشتقه مشارکت کنند. رایج ترین راه برای سرمایه گذاری در بازار مشتقه از طریق یک بروکر سرمایه گذاری یا یک موسسه مالی است که شامل افتتاح حساب در شرکت و انجام معاملات از طریق یک کارگزار است. شرکت ها ممکن است محصولات سرمایه گذاری مختلفی مانند اختیار معامله، قراردادهای آتی و سایر ابزارهای پیچیده را ارائه دهند.

سرمایه گذاران باید قبل از معامله هر محصول مشتقه، شرایط و ضوابط مرتبط با حساب های خود را درک کنند. سرمایه‌گذاران همچنین ممکن است به پلتفرم‌های آنلاینی دسترسی داشته باشند که به آن‌ها اجازه می‌دهد تا مشتقات را مستقیماً از رایانه خود معامله کنند. این پلتفرم‌ها دسترسی به ابزارهای مالی مشابه کارگزاری‌های سنتی را فراهم می‌کنند حتی ممکن است برای شما سیگنال های بازارهای مالی را نیز ارسال کنند، در نهایت، می توانید مستقیماً در صرافی ها نیز معامله کنید. صرافی ها معمولاً بازارهای بزرگ و تنظیم شده برای سرمایه گذارانی هستند که معیارهای خاصی را برآورده می کنند و یک محیط تجاری امن را فراهم می کنند.

برای دریافت کد معاملاتی برای وارد شدن به بازار مشتقه و بازار فارکس باید ابتدا یک حساب معاملاتی معتبر داشته باشید. سپس باید از آن شرکت بروکر یا پلتفرم معاملاتی خود کد معاملاتی خود را نیز دریافت کنید. برای ایرانی‌ها، به دلیل تحریم‌های بین‌المللی، امکان معامله مستقیم در بازارهای مالی بین‌المللی یا همان بازار مشتقه ممکن است محدود و سخت باشد. به این منظور، معمولا ایرانی‌ها از طریق بروکر در ایران یا از طریق شرکت‌های بروکر آنلاین خارجی که امکانات معاملاتی برای ایرانی‌ها فراهم کرده‌اند، به معامله پرداخته و کد معاملاتی خود را دریافت می‌کنند.

مزایا و معایب بازار مشتقه

مزایای بازار مشتقه به شرح زیر است:

ابزارهای مشتقه به سرمایه گذاران این امکان را می دهد که در برابر ریسک محافظت کنند، اهرمی ارائه دهند، قیمت دارایی ها را تعیین کنند و کارایی بازار را ارتقا دهند.

  • محافظت در برابر قرار گرفتن در معرض خطر

ابزارهای مشتقه مکانیزمی را برای سرمایه گذاران ارائه می دهند تا از خود در برابر بازارهای نوسان محافظت کنند و به آنها اجازه می دهند ریسک های مرتبط با حرکت قیمت یک دارایی اساسی، مانند نرخ ارز یا کالاها را به طرف دیگری منتقل کنند. از طریق هج نیز، سرمایه گذار می تواند ریسک کلی خود را با کاهش زیان های احتمالی و افزایش سود بالقوه کاهش دهد.

  • تعیین قیمت دارایی

مشتقات به سرمایه گذاران این امکان را می دهد که قیمت یک دارایی را بدون نیاز به خرید مستقیم آن تعیین کنند. برای مثال، یک سرمایه گذار بلندمدت ممکن است به قراردادهای اختیار معامله یا قرارداد CFD نگاه کند تا ایده ای از قیمت آتی یک اوراق بهادار یا کالا در طول زمان داشته باشد. می تواند برای تعیین اینکه آیا سرمایه گذاری در آن دارایی خاص سودآور است یا خیر مفید باشد.

  • کارایی بازار

مشتقات می توانند کارایی بازار را با اجازه دادن به معامله گران و سرمایه گذاران برای شناسایی و استفاده از فرصت های بازار بدون دردسر بهبود بخشند هچنین می تواند منجر به افزایش فعالیت بازار و تخصیص کارآمدتر منابع شود. با آسان‌تر کردن ورود و خروج افراد به موقعیت‌ها، بازار مشتقه به ایجاد بازار نقد شونده‌تر کمک می‌کنند. این موضوع در نهایت منجر به کاهش هزینه های تراکنش و قدرت قیمت گذاری بهتر برای معامله گران می شود.

  • قدرت نفوذ

ابزارهای مشتقه همچنین به سرمایه گذاران این امکان را می دهد که نسبت به سرمایه گذاری سنتی در معرض دارایی های بیشتری قرار گیرند. این به عنوان اهرم شناخته می شود و به معامله گران اجازه می دهد بازده خود را با استفاده از پول قرض گرفته شده تقویت کنند. به عنوان مثال، یک سرمایه گذار ممکن است از قراردادهای اختیار معامله استفاده کند تا در معرض قیمت سهام قرار گیرد بدون اینکه کل سرمایه مورد نیاز سرمایه گذاری های سنتی را وارد کند.

مزایا و معایب بازار مشتقه

معایب بازار مشتقه شامل موارد زیر می شود:

  • ارزش گذاری مشکل است

مشتقات می توانند برای ارزش چالش برانگیز باشند که باعث ایجاد عدم اطمینان و ریسک می شود. از آنجایی که این قراردادها ابزارهای پیچیده ای با ورودی های متعدد هستند، برای تعیین قیمت صحیح بازار باید دقیقاً محاسبه شوند. علاوه بر این، از آنجایی که مشتقات شامل حدس و گمان بر روی قیمت‌های آتی هستند، ارزش آنها ممکن است بسته به نوسانات دارایی اساسی و احساسات بازار و سیگنال بازارهای مالی نوسانات قابل توجهی داشته باشد.

  • خطرات طرف مقابل

برخی از اوراق بازار مشتقه در معرض خطر نکول طرف مقابل هستند، به ویژه قراردادهای OTC مانند فوروارد، اختیارات اروپایی و سوآپ.

نکول زمانی اتفاق می افتد که یکی از طرفین سرمایه لازم برای انجام تعهدات خود را نداشته باشد که می تواند منجر به ضرر برای طرف دیگر شود. از آن جایی که اوراق مشتقه فرابورس معاملات خصوصی هستند، توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار تنظیم نمی‌شوند و احتمال ریسک نکول (ریسک اعتباری) را افزایش می‌دهند.

انواع بازار مشتقه

امروزه بازار مشتقه بر اساس انواع مختلفی از معاملات وجود دارد و کاربردهای بسیار بیشتری نیز دارد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید مشتقاتی بر اساس داده های آب و هوا، مانند میزان باران یا تعداد روزهای آفتابی در یک منطقه نیز وجود دارد. انواع مختلفی از مشتقات وجود دارد که می توانند برای مدیریت ریسک، سفته بازی و اهرم یک موقعیت استفاده شوند. بازار مشتقه بازاری است که به رشد خود ادامه می دهد و محصولاتی را متناسب با هر نیاز یا تحمل ریسک ارائه می دهد.

دو دسته از محصولات مشتق وجود دارد: قفل و گزینه. محصولات قفل (مانند قراردادهای آتی، فوروارد یا مبادله) طرفین مربوطه را از ابتدا به شرایط توافق شده در طول عمر قرارداد متعهد می کنند. از سوی دیگر، محصولات اختیار معامله (به عنوان مثال، اختیار خرید سهام) این حق را به دارنده پیشنهاد می دهند اما  تعهدی نمی دهند. رایج ترین انواع مشتقه عبارتند از: آتی یا فیوچرز، فوروارد، اختیار و سوآپ است.

  • قرارداد فیوچرز، قراردادهای مشتقه ای هستند که دو طرف، معمولاً یک سرمایه گذار و یک فروشنده را به خرید یا فروش دارایی با قیمت از پیش تعیین شده در آینده متعهد می کنند. طرفین باید بدون توجه به ارزش بازار فعلی دارایی اساسی در تاریخ انقضا با قیمت تعیین شده معامله کنند.
  • قرارداد فوروارد، این مشتقات مشابه قراردادهای آتی هستند، زیرا به دو طرف اجازه می دهند یک دارایی را با قیمت از پیش تعیین شده در آینده معامله کنند. از قراردادهای آتی نیز می توان برای سفته بازی در مورد قیمت کالاها یا زیان پوشش استفاده کرد.
  • قراردادهای اختیار معامله، نسخه های غیر الزام آور قراردادهای آتی در نظر گرفته می شوند. قیمت دارایی ثابت است و تاریخ انقضا تعیین شده است، اما خریدار موظف به استفاده از آن نیست. خریدار این حق یا اختیار را دارد که قرارداد را اجرا کند یا آن را بدون استفاده بگذارد.
  • سوآپ یک قرارداد فرابورس بین دو طرف است که یک دارایی را با دیگری بدون هیچ پولی مبادله می کند. سوآپ معمولاً برای کاهش مواجهه با نوسانات نرخ بهره و ریسک های مبادله ای استفاده می شود.

انواع بازار مشتقه

جمع بندی

بازار مشتقه می تواند راه بسیار مناسبی برای دستیابی به اهداف مالی باشد. به عنوان مثال، شرکتی که می خواهد در برابر قرار گرفتن در معرض کالاها محافظت کند، می تواند این کار را با خرید یا فروش مشتقات انرژی مانند معاملات آتی نفت خام انجام دهد.

به طور مشابه، یک شرکت می تواند ریسک ارزی خود را با خرید قراردادهای آتی ارز پوشش دهد. ابزارهای مشتقه همچنین می توانند به سرمایه گذاران کمک کنند تا موقعیت های خود را افزایش دهند، مانند خرید سهام از طریق گزینه های سهام به جای سهام. اشکالات اصلی اوراق مشتقه شامل ریسک طرف مقابل، ریسک ذاتی اهرم، و این واقعیت است که شبکه های پیچیده قراردادهای مشتقه می تواند منجر به ریسک های سیستمی شود.

مشتقات می تواند برای سرمایه گذاران جدید پیچیده باشد. آن ها شامل چندین متغیر با محاسبات پیچیده ریاضی هستند که باید برای تعیین قیمت مناسب در نظر گرفته شوند. اوراق مشتقه همچنین اغلب دارای درجه بالایی از اهرم است که اگر دارایی پایه مطابق انتظار عمل نکند، خطر زیان را افزایش می دهد. این پیچیدگی می‌تواند منجر به افزایش هزینه‌ها، مانند کارمزد تراکنش‌های بالاتر یا کمیسیون کارگزاری شود.

Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *